Veera Putkonen, kesäharjoittelija

”Kesätyöntekijät otetaan heti alusta asti mukaan työyhteisöön”

Veera Putkonen on työskennellyt kaksi kesää Fintrafficin lennonvarmistuksessa dokumentoinnin ja tietokantojen parissa. Kuinka biokemiaa pääaineenaan opiskeleva Veera päätyi lennonvarmistuksen alalle kesätöihin? Mikä sai hänet palaamaan Fintrafficin lennonvarmistukseen töihin seuraavanakin kesänä? Mikä on jäänyt Veeralle erityisesti mieleen kesätöistä Fintrafficissa?

Veera opiskelee Oulun yliopistossa biokemiaa, mutta on työskennellyt kaksi kesää Fintrafficissa lennonvarmistuksen dokumentoinnin sekä tietokannan ylläpidon ja päivittämisen parissa.

– Kaverini äiti kysyi, olisiko minulla kiinnostusta tulla kesätöihin lennonvarmistukseen, ja ajattelin, että miksipä ei, vaikkei työ liittynyt opiskelemaani alaan. Ensimmäinen kesä Fintrafficissa oli kiva, joten soitin itse seuraavana keväänä lennonvarmistukseen ja kysyin, pääsenkö uudestaan töihin, Veera muistelee.

Veera on päivittänyt kesätöissään mm. lennonvarmistuslaitteiden takuu- ja lisenssitietoja sekä yhtenäistänyt laitteiden nimiä tietokannassa. Hän kokee, että työ dokumentoinnin parissa on ollut merkityksellistä, sillä ajan tasalla olevat dokumentit ovat yksi lennonvarmistustyön tärkeistä peruspilareista.

Lämmin ilmapiiri ja kierros lentoasemalla jääneet mieleen

Yksi syy, miksi Veera haki toisenakin kesänä Fintrafficin lennonvarmistukseen kesätöihin, oli lämmin ja avulias ilmapiiri. Vaikka hänellä ei ole liikennealasta aiempaa kokemusta, eikä hän opiskele alaa, on hänellä aina ollut tervetullut olo töihin. Mieleen on jäänyt erityisesti ensimmäisen kesän esittelykierros lentoasemalla.

– Ensimmäisenä kesänä pääsin käymään lennonjohtotornissa ja lentokenttäalueella sekä tutustumaan aluelennonjohdon toimintaan. Oli jännittävää nähdä paikkoja, joihin ei normaalisti matkustajan roolissa pääse. Kesätyö on tuonut ymmärrystä siitä, kuinka tärkeää työtä Fintraffic tekee, sillä liikenne Suomessa ei toimisi ilman yhtiön tekemää työtä, Veera pohtii.

Kesätöihin kannattaa hakea, vaikkei olisi liikennealalta

Veera kannustaa hakemaan Fintrafficiin kesätöihin, vaikkei liikennealasta olisi kokemusta tai opinnot suuntautuisivat aivan toiselle alalle.

– Ei kannata pelätä sitä, ettei ole kokemusta, sillä tärkeämpää on oikeanlainen asenne työhön. Fintrafficissa kaikki auttavat, kun vain kysyy rohkeasti ja pyytää apua. Lennonvarmistuksen ilmapiiri on jäänyt erityisesti mieleen, sillä kesätyöntekijät otetaan heti alusta saakka mukaan työyhteisöön. Tämä on ollut tärkeä tekijä siinä, että olen viihtynyt niin hyvin kesätöissä Fintrafficissa, Veera kannustaa.